18.8.2012 31.12.2012

Till er tjänst!

Helsingforsisk och finländsk mat- och dryckeskultur i Hotell- och restaurangmuseets nya grundutställning.

imageHotell- och restaurangmuseets nya permanenta utställning Till er tjänst! öppnas på Kabelfabriken i Helsingfors den 18 augusti 2012. På den funktionella utställningen för alla sinnen kan man göra en resa till måltidernas, hotellinkvarteringarnas och turismens historia, bekanta sig med arbetstagarnas vardag, sätta sig i kundens roll och njuta i takt av musik, sång och dans.

På utställningen lyfter man fram inkvarterings- och förplägningsbranschens arbetstagare och deras vardagliga arbete, må det sedan vara fråga om restaurangvestibul, hotellreception, kök, restaurangsal eller bar. Det berättas både om utbildningens historia och om hur den yrkesmässiga uppskattningen utvecklade sig.

Man kan prova på en restauranggästs roll genom att slinka in på en lönnkrog från förbudstiden eller bekanta sig med en restaurangkväll på 1960-talet genom ett spel. Också på dansgolvet passar det att ta sig en svängom i takt med favoritmusik från gångna decennier. Efter det kan det vara dags för en andhämtningspaus i ett gatukafé.

Den legendariska restaurangen Nedre-Kämp och en fiktiv miniatyrmodell av hotell Belle Époque representerar det tidiga 1900-talets elegans. Hotell Vaakunas svit från olympiaåret 1952 är sin egen tids klassiker. Engelskinspirerade baren Big Ben i Lahtis ger för sin del en fläkt från 1970-talet.

På Till er tjänst! -utställningen är det också alltid måltidsdags! Bekanta blir bl.a. det finländska matbordets noviteter och favoriter från olika tidsåldrar. Kryddor och örter kan man bekanta sig med sitt smak- och luktsinne.

Utställningen har gott om vidhörande program, temainstruktioner, workshops och föreläsningsserier. År 2012 firas många märkesår, såsom Helsingfors som världens designhuvudstad och jubileumsåret Helsingfors 200 år som huvudstad. Alla dessa är synliga på utställningen och i dess kompletterande program.

Om det kompletterande programmet informeras separat, tilläggsinformation: www.hotellijaravintolamuseo.fi

Obs! Hotell- och restaurangmuseet är stängt fram till den 17.8.2012. Öppettiderna nertill och inträdesavgifterna gäller fr.o.m. 18 augusti 2012.

Hotell- och restaurangmuseet, Kabelfabriken, Tallbergsgatan 1 G,
00180 Helsingfors.
Utställningen är öppen tisdag-söndag kl. 11-18. Inträdesavgift 7 € / 4 €.

www.hotellijaravintolamuseo.fi