22.9.2012

Autonomins tid begåvar staden med hästtorg och marknad

Den första Autonomins tid -festivalen arrangeras i september i Helsingfors historiska centrum och i gamla kulturbyggnader. Festivalen som arrangeras på Bilfria dagen, lördagen den 22.9, och söndagen den 23.9 är ett av höstens huvudevenemang inom ramen för jubileumsåret Helsingfors 200 år som huvudstad.

Festivalen för staden till början av autonomitiden under första halvan av 1800-talet. Den bjuder bland annat på teater och poesi i andan av det kejserliga Finlands internationella kultur- och societetsliv samt på i Finland tidigare ohörd musik från epoken. Senatstorget förvandlas till ett hästtorg och på Sandvikstorget arrangeras marknad i gammaldags stil.

Senatstorget blir hästtorg

Senatstorget förvandlas lördagen den 22.9 klockan 10-16 till ett hästtorg då hästentusiastföreningarna Työhevosharrastajat och Suomenratsut kommer till platsen med sina hästar. Det vankas bland annat hästskjutsar och en katrillförevisning med finländska ridhästar. Som ceremonimästare på torget fungerar skådespelaren Ville Virtanen i generalguvernörens adjutants, Anton Cronstedts skepnad.

Evenemanget har fritt inträde. Hästskjuts runt Senatstorget kostar 3 € per person.

Klockan 11 rider Ville Virtanen, Anton Cronstedt, från Senatstorget till Sandvikstorget. Under färden läser Cronstedt upp för publiken till ackompanjemang av trumvirvlar det kejserliga dekretet om att Helsingfors har utropats till Finlands huvudstad.

Autonomitidens marknad på Sandvikstorget

På Sandvikstorget arrangeras lördagen den 22.9 klockan 10-16 Autonomitidens marknad.

På marknaden säljs bland annat handarbeten, produkter gjorda av återvunna material, keramik, grafik, smycken och ekologisk tvål. I utbudet finns också gamla föremål från 1800-talet, bland annat smycken, böcker och möbler.

Till salu är också konserver, geléer och syltar. På torget kan man smaka på soppa, rökt lax, pannkakor med salt eller söt fyllning, bakad potatis samt gammaldags bakverk.

Det vankas hästskjuts!

På bilfria dagen den 22.9 får publiken åka hästskjuts och bekvämare än vanligt också med cykel från Senatstorget till Sandvikstorget då gatuavsnitt stängs av för privatbilar lördagen den 22.9 klockan 10-16 mellan Senatstorget och Sandvikstorget. Gatorna är avstängda på avsnitten Senatstorget-Unionsgatan-Norra Esplanaden-Mannerheimvägen-Bulevarden-Sandvikstorget. Det är dock möjligt att korsa Bulevarden mot norr längs Fredriksgatan och mot söder längs Albertsgatan. Avstängningarna påverkar också områdets tvärgator. Servicekörning och körning till tomterna är tillåten.

Till samtliga evenemang lönar det sig att komma till fots, med cykel eller med allmänna fortskaffningsmedel. På bilfria dagen får man åka till rabatterade priser i Helsingforsnejdens kollektivtrafik.