16.8.2012 31.8.2013

Unelma-veistos

Oona Tikkaojan veistos Unelma on siirrettävä julkinen teos. Sen ensimmäinen sijoituspaikka on Hakaniemessä Siltasaarenkadulla. Teos on osa juhlavuoden Unioninakseli-hanketta.

imageSiirrettävyys kuuluu teoksen ideaankin – kauempaa katsottuna veistos näyttää ankkuroidulta kuumailmapallolta. Unelma kertoo yleisinhimillisestä pyrkimyksestä ylöspäin.

Kuumailmapalloa, karusellia tai paviljonkia muistuttavan veistoksen kuvun sisällä on tuulen voimalla liikkuva värikäs roottori. Tämä erityisen suuri, noin kymmenen metriä korkea, teos on toteutettu teräksestä ja polykarbonaatista.

Teos julkistetaan Siltasaarenkadun kävelykatualueella torstaina 16.8.2012 klo 14.

Taiteilija kuvailee teoksen taustaa näin:

image”Teoksen ensimmäinen sijoituspaikka on Unioninkadun akselilla, jossa sijaitsee monia”korkeuksia tavoittelevia” instituutioita, muun muassa observatorio, yliopisto ja kirkkoja. Unioninkadun viivoittimella piirretty linja muistuttaa ihmisen pyrkimyksestä geometriseen järjestykseen ja tavoitteesta suitsia luonnon orgaanisuutta suunnittelun keinoin. Vaikka teos liittyy vahvasti Unioninkatuun, kertoo se seuraavissa sijoituspaikoissa yhtä osuvasti yleisinhimillisestä pyrkimyksestä ylöspäin. Unelma liittyy niin ihmisen haaveisiin ymmärtää luonnon mysteerejä, tavoitella fyysisiä ja filosofisia korkeuksia kuin unelmoida kauneudesta ja järjestyksestä.”

Teos on myös osa World Design Capital Helsinki 2012 -ohjelmaa.

imageOona Tikkaoja (s.1976, Seinäjoki) on valmistunut sekä Kuvataideakatemiasta että Lapin yliopistosta ja valmistelee parhaillaan väitöskirjaa Aalto yliopistoon. Tikkaoja on erityisen kiinnostunut arkiseen tilaan sijoittuvista teoksista.