10.12.2012 31.12.2014

Sininen viiva piirtyy Unioninakselin ylle

Helsinki 200 vuotta pääkaupunkina -juhlavuosi huipentuu valotaideteokseen merkkivuoden teemakadun Unioninakselin yllä.

imageKaupunginjohtaja Jussi Pajunen käynnistää Sininen viiva -valotaideteoksen Helsingin observatoriossa maanantaina 10.12.2012 klo 18.30, päivälleen 135 vuotta sen jälkeen, kun Helsingissä ja koko Suomessa syttyi sähkövalo ensimmäisen kerran vuonna 1877.

Teoksen on suunnitellut Vesa Honkonen/Vesa Honkonen Arkkitehdit ky, tekninen toteutus on Eastwayn. Laservalon avulla Unioninakselin ylle piirtyy sininen viiva. Lasersäde heijastuu Helsingin observatorion katolta Kallion kir-kon torniin. Sininen viiva merkitsee hienovaraisesti kantakaupungin pisimmän yhtenäisen katuakselin ja yhdistää Unioninakselin ääripäät toisiinsa.

Parhaiten teos näkyy säteen suuntaisesti eli Unioninakselilta. Sää vaikuttaa säteen näkyvyyteen, se näkyy erityisen hyvin hieman usvaisella säällä. Sininen viiva elää vuorokauden, vuodenaikojen ja kaupungin sykkeen mukaan. Teoksen ensimmäisinä kuukausina, tammikuun loppuun saakka, Sininen viiva on varmimmin nähtävissä joka päivä kello 18–02.

Sininen viiva piirtyy lähivuosina juhlavuoden teemakadun Unioninakselin ylle vuorokauden, vuodenaikojen ja kaupungin sykkeen mukaan.

Unioninakselilla tarkoitetaan Tähtitorninmäen ja Kallion kirkon välistä katuakselia, johon kuuluvat Kopernikuksentie, Unioninkatu ja Siltasaarenkatu. imageAkselin varrella sijaitsee pääkaupungin historian merkkirakennuksia, tapahtumapaikkoja ja merkittäviä instituutioita. Helsingin pääkaupungiksi korottanut keisari Aleksanteri I saapui tätä katua pitkin kaupunkiin vierailullaan vuonna 1819.

Teos toteutetaan yhteistyössä Helsingin kaupungin, Helsingin Energian, Helsingin seurakuntayhtymän ja Helsingin yliopiston kanssa. Unioninakseli on Helsinki 200 vuotta pääkaupunkina -juhlavuoden ja World Design Capital Hel-sinki 2012 -vuoden yhteishanke.

image