18.8.2012 31.12.2012

Palveluksessanne!

Helsinkiläistä ja suomalaista ruoka- ja juomakulttuuria Hotelli- ja ravintolamuseon uudessa perusnäyttelyssä.

imageHotelli- ja ravintolamuseon uusi pysyvä näyttely Palveluksessanne! avautuu Helsingin Kaapelitehtaalla 18. elokuuta 2012. Moniaistisessa ja toiminnallisessa näyttelyssä voi tehdä matkan ruokailun, majoittumisen ja matkailun historiaan, tutustua työntekijöiden arkeen, asettua asiakkaan rooliin ja viihtyä musiikin, laulun ja tanssin parissa.

Näyttelyssä nostetaan esille majoitus- ja ravitsemisalan työntekijät ja heidän arkinen aherruksensa, olipa työpisteenä sitten ravintolan sisäänkäynti, hotellin vastaanotto, keittiö, sali tai baari. Esille tuodaan sekä koulutuksen historiaa että ammatillisen arvostuksen kehitystä.

Ravintola-asiakkaan roolia voi kokeilla pujahtamalla kieltolain aikaiseen salakapakkaan tai tutustumalla 1960-luvun ravintolailtaan pelin keinoin. Tanssilattialla kelpaa tanssahdella menneiden vuosikymmenten suosikkimusiikin tahtiin. Sen jälkeen saakin istahtaa hetkeksi katukahvilaan hengähtämään.

Legendaarinen ravintola Ala-Kämp ja kuvitteellisen hotelli Belle Époquen pienoismalli edustavat näyttelyssä 1900-luvun alun loistoa. Hotelli Vaakunan sviitti olympiavuodelta 1952 on oman aikansa klassikko. Englantilaistyylinen Big Ben -baari Lahdesta puolestaan tuo näyttelyyn tuulahduksen 1970-luvulta.

Palveluksessanne!-näyttelyssä on myös aina ruoka-aika! Tutuiksi tulevat muun muassa suomalaisen ruokapöydän eriaikaiset uutuudet ja suosikit. Mausteisiin ja yrtteihin pääsee tutustumaan tuoksujen ja hajuaistin avulla. 

Näyttelyyn liittyy runsaasti oheisohjelmaa, teemaopastuksia, työpajoja sekä luentosarja. Vuonna 2012 vietetään monia merkkivuosia, kuten designpääkaupunkivuotta ja Helsinki 200 vuotta pääkaupunkina -juhlavuotta, jotka näkyvät näyttelyssä ja sen oheisohjelmassa.

Oheisohjelmasta tiedotetaan erikseen, lisätietoja: http://www.hotellijaravintolamuseo.fi/

 

Makuasiaa Hotelli- ja ravintolamuseossa -luentosarja

Palveluksessanne!-näyttelyn teemoja – majoittumisen, ruokailun ja matkailun historiaan – syvennetään Makuasiaa Hotelli- ja ravintolamuseossa -sarjassa.

Sarjan avaa erikoistutkija Martti Helminen, joka kuvaa 200-vuotiaan pääkaupunkimme hotelli- ja ravintola-alaa kansainvälisten yrittäjien näkökulmasta.

Lokakuussa kysytään, mitä ovat hyvät raaka-aineet, ovatko yleisimpien sairauksien syyt ravinnossa, kunnioitammeko kotimaisten raaka-aineiden makua. Näihin ja moniin muihin kysymyksiin antaa vastauksen opetusneuvos, keittiömestari Jaakko Kolmonen. Vuodesta 1964 suomalaisen ruokakulttuurin kanssa työskennellyt Kolmonen on ikoninen hahmo, jota ei voi olla mainitsematta puhuttaessa suomalaisesta ruokakulttuurista.

Kirjailija ja toimittaja Seppo J. Partanen kertoo 7.11. kuvin ja sanoin Matkailijayhdistyksen alkuvuosikymmenien työstä, työn tuloksista, unelmista ja unelmien raunioista. Suomen Matkailijayhdistys (1887) perustettiin ”herättämään maan omissa asukkaissa ja ulkomaa-laisissa mieltymystä matkustuksiin tässä maassa ja tekemään ne helpoksi”.

Syksyn päättää joulukuun alussa Maj-Len Ekberg, joka kertoo perinteikkään Ekbergin historiasta.

Makuasiaa Hotelli- ja ravintolamuseossa -sarja joka kuun ensimmäinen keskiviikko klo 16.30. Kesto noin 45 minuuttia. Makuasiaa pääsee kuulemaan museon pääsymaksun hinnalla.

5.9. Martti Helminen, erikoistutkija
Helsinki 200 vuotta – kansainvälisiä yrittäjiä nuoressa pääkaupungissa

3.10. Jaakko Kolmonen, opetusneuvos, keittiömestari
Miten syöt itsesi terveeksi? Perinteinen suomalainen ruokavalio terveytemme lähtökohtana

7.11. Seppo Partanen, kirjailija, toimittaja
Suuruhtinaanmaasta maailman matkailukartalle

5.12. Maj-Len Ekberg
Ekberg – 160 vuotta osana helsinkiläistä ruokakulttuuria

Museon uusi pidennetty aukioloaika keskiviikkoisin kello 20 asti. Sarja jatkuu kevätkaudella, lisätietoja http://www.hotellijaravintolamuseo.fi/.

 

Hotelli- ja ravintolamuseo, Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, 00180 Helsinki.
Näyttely avoinna ti–su klo 11–18. Pääsymaksu 7 € / 4 €. 

http://www.hotellijaravintolamuseo.fi/