1.1.2012 31.12.2012

Juhlavuosi Unioninakselilla Tähtitorninmäeltä Kallion kirkolle

Unioninkatu on Helsinki 200 vuotta pääkaupunkina -juhlavuoden teemakatu. Helsingin pääkaupungiksi korottanut keisari Aleksanteri I saapui tätä katua pitkin kaupunkiin vierailullaan vuonna 1819 ja antoi sille nimeksi Unioninkatu.

imageUnioninakselilla tarkoitetaan Tähtitorninmäen ja Kallion kirkon välistä katuakselia, johon kuuluvat Kopernikuksentie, Unioninkatu ja Siltasaarenkatu. Kadut muodostavat Helsingin kantakaupungin pisimmän yhtenäisen katuakselin. Katu yhdistää vanhan työläiskaupunginosan porvarilliseen Helsinkiin.

Unioninakselin varrella sijaitsee pääkaupungin historian merkkirakennuksia, tapahtumapaikkoja ja merkittäviä instituutioita. Empirekeskustassa sijaitsee valtion, yliopiston ja kaupungin rakennuksia. Hakaniemestä löytyy ammattiyhdistysliikkeen historiaa ja Siltasaarenmäen yläpäässä on 100-vuotisjuhlaa viettävä Kallion kirkko. Kadun varrella on Tuomiokirkon lisäksi Saksalainen kirkko ja ortodoksinen Pyhän Kolminaisuuden kirkko.

imageUnioninakselin varrelta pääsee tutustumaan historiallisiin puistoihin Kaisaniemessä ja Kaivopuistossa tai promenaadille Esplanadin puistokaduille. Ostoksilla tai kahvilla voi pistäytyä vanhoissa kauppahalleissa, Kauppatorilla ja Hakaniemen torilla.

Juhlavuoteen kuuluu runsaasti Unioninakseliin liittyvää ohjelmaa ja hankkeita. Merkkivuoden kunniaksi kaupunki aloittaa Unioninkadulla katukiveysten ja katuvalaistuksen uudistustyöt ja kehittää opastejärjestelmää nähtävyyksille.

Tähtitiedettä, taidetta ja tapahtumia

Tähtitorninmäellä avataan syksyllä tähtitieteen yleisökeskus C.L. Engelin suunnittelemassa Helsingin observatoriossa.image

Juhlavuoden aikana Unioninakselilla nähdään taidetta ja tapahtumia niin Senaatintorilla kuin kadunkulmissakin. Oona Tikkaojan siirettävän Unelma-veistoksen ensimmäinen sijoituspaikka on Unioninakselilla, Siltasaarenkadulla. Suomalaista nykykuvataidetta nähdään Unioninakselin katugalleriassa eli sähkönjakokaapeissa Unioninkadulla ja Siltasaarenkadulla. Talvella Unioninakselin yllä loistaa valotaideteos Sininen viiva lasersäde, joka lähtee Tähtitorninmäeltä Observatoriosta ja päätyy Kallion kirkon torniin.

Julkaisuja, näyttelyjä ja lyhytfilmejä

imageHelsingin kulttuurikeskus kokoaa tarinoita Unioninakselin varrelta viiteen teemajulkaisuun: Tähtitorninmäki, Havis Amanda, Kansalliskirjasto, Varsapuistikko ja Kallion kirkko. Teemasarjan julkaisuja jaetaan ilmaiseksi muun muassa Kansalliskirjastossa, Kallion ja Rikhardinkadun kirjastoissa sekä Kallion kirkossa. Julkaisut voi lukea myös sähköisesti Helsingin kulttuurikeskuksen verkkosivuilla osoitteessa www.hel.fi/kulttuuri.

Helsingin yliopisto, Arkkitehtuurimuseo ja Helsingin kaupunki julkaisevat artikkelikokoelman Unioninakseli  – pääkaupungin läpileikkaus, jossa 18 tutkijaa valottaa kadun historiaa, arkkitehtuuria, topografiaa, maamerkkejä ja toteutumattomia rakennussuunnitelmia.

Kaupunkisuunnitteluviraston näyttelytilaan Laituriin tulee syksyllä 2012 Unioninakseli-näyttely

Helsingin yliopiston  ja ammattikorkeakoulu Arcadan yhteistyönä tehdään kahdeksalla eri kielellä 21 lyhytfilmiä Unioninakselin historiasta.

Yliopiston Taidehistorialliset kävelykierrokset järjestää kesällä 2012 Unioninkadun teemaan liittyviä ilmaisia opastuksia.

Helsingin yliopiston Tiedekulmassa (Aleksanterinkatu 7) vietetään 25.9. Unioninkatu-päivää. Luvassa on laaja katsaus Unioninkadun juhlavuosihankkeisiin ja helsinkiläisten muistoihin kadun varrelta.

 

Koko Unioninakselin juhlavuosiohjelma