22.9.2012

Autonomian aika tuo kaupunkiin hevostorin ja markkinat

Ensimmäinen Autonomian aika -festivaali järjestetään syyskuussa Helsingin historiallisessa keskustassa ja vanhoissa kulttuurirakennuksissa. Auton vapaapäivänä lauantaina 22.9. ja sunnuntaina 23.9. järjestettävä festivaali on yksi Helsinki 200 vuotta pääkaupunkina -juhlavuoden syksyn päätapahtumista.

Festivaali vie autonomian ajan alkuun 1800-luvun alkupuolelle. Se tarjoaa muun muassa teatteria ja runoutta keisarillisen Suomen kansainvälisen kulttuuri- ja seuraelämän hengessä sekä Suomessa ennen kuulematonta ajan musiikkia. Senaatintori muuttuu hevostoriksi ja Hietalahden torilla pidetään markkinat vanhan ajan tyyliin.

Senaatintorista hevostori

Senaatintori muuttuu lauantaina 22.9. kello 10–16 hevostoriksi, kun Työhevosharrastajat ja Suomenratsut tuovat paikalle nelijalkaisia. Torilla juhlitaan hevosta, jota ilman Helsinkiä ei olisi rakennettu. Tarjolla on muun muassa suomenhevosten katrilliesitys, leikkimielinen hevoshuutokauppa ja hevosajelua yleisölle. Seremoniamestarina torilla toimii näyttelijä Ville Virtanen kenraalikuvernöörin adjutantin Anton Cronstedtin hahmossa.

Tapahtumaan on vapaa pääsy. Hevoskyyti Senaatintorin ympäri maksaa 3 € henkilöltä.

Kello 11 Ville Virtanen, Anton Cronstedt,  ratsastaa Senaatintorilta Hietalahden torille. Matkan varrella Cronstedt lukee rummunpäristysten saattelemana yleisölle keisarillista käskykirjettä Helsingin julistamisesta Suomen pääkaupungiksi.

Autonomian ajan markkinat Hietalahden torilla

Hietalahden torilla pidetään lauantaina 22.9. kello 10–16 Autonomian ajan markkinat.

Markkinoilla myydään muun muassa käsitöitä, kierrätetyistä materiaaleista valmistettuja tuotteita, keramiikkaa, grafiikkaa, koruja ja luomusaippuaa. Myös vanhoja esineitä 1800-luvulta on tarjolla, muun muassa koruja, kirjoja ja huonekaluja.

Myynnissä on myös säilykkeitä, hyytelöitä ja hilloja. Paikan päällä voi nauttia keittoa, savulohta, lettuja suolaisin ja makein täyttein, uuniperunoita sekä vanhan ajan leivonnaisia.

Katuja suljetaan autoilulta mutta hevosella pääsee!