Helsinkiläiset ottivat juhlavuoden omakseen

imageKaupunkilaiset ottivat omakseen Helsinki 200 vuotta pääkaupunkina 2012
-juhlavuoden. Merkkivuoden ohjelmaan osallistui vuoden mittaan runsaasti asukkaita ja pääkaupungissa vierailevia.

Ohjelmaa vuoden joka päivälle

Juhlavuoteen kuului noin kolmesataa ohjelmanumeroa. Monipuolisessa ohjelmassa oli tapahtumia, näyttelyjä, luentoja, opastuskierroksia, julkaisuja, lyhytfilmejä, elokuvanäytöksiä, julkista taidetta, konsertteja, ruokakulttuuria, keskustelutilaisuuksia, näytelmiä, tanssia, urheilutapahtumia ja kehityshankkeita.image

Ohjelmaan mahtuivat myös esimerkiksi Kylmän sodan Helsinki -ratikkaseikkailu ja Akvarelleja Engelin kaupungista -kuunnelmaesitys Senaatintorilla. Helsingin historiaa tehtiin tutuksi puistokävelyillä, ja pääkaupunkiaseman vaikutusta kaupungin luontoon saattoi tarkastella retkillä. Pääkaupunkilaiset saivat perehtyä kaupunkinsa menneisyyteen lukuisilla Helsingin historiaa käsittelevillä luennoilla ja luentosarjoilla. Useissa kaupunginosissa järjestettiin oman alueen menneisyyteen ja identiteettiin liittyvää ohjelmaa.image

Ohjelmassa tarkasteltiin myös Venäjän, Ruotsin ja saksalaisuuden perintöä sekä myöhäisempien maahanmuuttajien merkitystä kaupungille.

Huhtikuussa 200-vuotisen pääkaupunkiaseman kunniaksi ammuttiin kunnialaukaukset ja järjestettiin juhlaseminaari, johon oli kutsuttu edustajat kaikista Suomen kunnista sekä tasavallan presidentti ja eduskunnan puhemies.

Elokuussa Juhlaviikkojen ja kaupunkilaisten yhteisvoimin toteuttama teos Dominot piirsi uusia reittejä pääkaupunkiaseman myötä rakentuneeseen empirekeskustaan, kaduille ja puistoihin.

Syyskuussa Autonomian aika -festivaalilla nostettiin arvoiseensa asemaan suomalainen työhevonen, jota ilman pääkaupunkia ei olisi rakennettu.

Koko Suomen pääkaupunkiimage

Nukketeatteri Sytkyt kiersi Inarista Porvooseen kertomassa Helsingin historiasta ja tuomassa lasten terveiset ja onnittelut pääkaupungille. Lasten tarinoista Sytkyt valmisti nukkesadun, jossa seikkaillaan ympäri Suomea.

Sotkamon Jymy toi kesäkuussa kansallispeli pesäpallon pääkaupunkiin ja pelasi runkosarjan kotiottelunsa Helsingissä. Hiljaisen kansan juhlavaltuuskunta Suomussalmelta saapui marraskuussa tervehtimään 200-vuotiasta pääkaupunkia. Eteläpohjalaiset puolestaan pystyttivät Senaatintorille Pikkuusen häjymmät pirot.image

Hankkeet suuntaavat tulevaisuuteen

Ohjelmaan kuului myös hankkeita, jotka jatkuvat merkkivuoden jälkeenkin. Unioninakseli-hanke tuo Unioninkadun ja Siltasaarenkadun muodostaman alueen takaisin kaupunkikulttuurin keskiöön ympäristörakentamisen, valaistuksen parantamisen, taiteen ja tapahtumien keinoin. Unioninakseli yhdistää ääripäinä Kallion kirkon ja Helsingin observatorion.

Juhlavuoden erillismäärärahalla ehkäistään nuorten syrjäytymistä

Merkkivuoden perinnöksi jäävät myös toimet nuorten hyväksi. Huhtikuussa kaupunginvaltuusto päätti juhlavuoden kunniaksi myöntää kaupunginhallituksen käytettäväksi 10 miljoonan euron erillismäärärahan helsinkiläisten nuorten koulutus- ja työmahdollisuuksien turvaamiseksi ja nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseksi.

imageKaupunginhallitus päätti kokouksessaan 10.12.2012 käyttää rahan RESPA-toimintamallin käynnistämiseen, jolla vähennetään nuorisotyöttömyyttä, Avoimen ammattiopiston käynnistämiseen sekä Hyvä vapaa-aika -tutkimus- ja kehityshankkeeseen, jonka tarkoituksena on selvittää laadukkaan vapaa-ajan vaikutuksia nuorten hyvinvointiin ja oppimiseen.

Sininen viiva kaupungin yllä

Muistoksi merkkivuodesta Helsingin taivaalle jää Sininen viiva -valotaideteos. Sininen viiva piirtyy lähivuosina juhlavuoden teemakadun Unioninakselin ylle vuorokauden, vuodenaikojen ja kaupungin sykkeen mukaan.image

Verkkosivuilla historiaa ja kaupungin kehitystä

Juhlavuoden verkkosivustolla www.helsinki200.fi oli vuoden aikana noin 140 000 vierailijaa. Sivustolla voi vastedeskin tutustua pääkaupungin historian merkittäviin etappeihin ja kaupungin kehitykseen.

 

Juhlavuoden järjestelyihin osallistuivat kaupungin virastot ja liikelaitokset sekä yliopistot, korkeakoulut ja kirkko. Myös eri järjestöt olivat mukana rakentamassa juhlavuotta. Merkkivuoteen osallistuivat myös omia juhlavuosiaan viettäneet 100-vuotias Kallion kirkko ja 200-vuotias Kaartin Pataljoona.

image 

 

 

 

 

image