1952

XV Olympialaiset pidetään Helsingissä.

imageSuomalaiset olivat odottaneet omia olympialaisiaan 12 vuotta. Sota siirsi Helsingille myönnetyt vuoden 1940 kisat ja niin kesä 1952 oli odotuksia täynnä.

Kisat eivät olleet urheilullisesti suomalaisille menestys mutta järjestelyt onnistuivat erinomaisesti, ja täällä vallitsi ulkomaalaisten vierailijoitten, niin urheilijoiden kuin matkailijoidenkin mielestä ehkä ensi kertaa myöhemmin eri yhteyksissä esille tullut ”Helsingin henki”.

Kisoilla oli koko Suomelle kansakuntana erityinen merkitys. Sodan päättymisestä Lapissa ke-väällä 1945 oli vasta seitsemän vuotta. Valvontakomission ja sen neuvostojohdon poistumisesta Helsingistä oli viisi vuotta. Vielä kisojen aikana Suomi maksoi sotakorvauksia Neuvostoliitolle, jolla oli myös vielä vuonna 1952 sotilastukikohta Porkkalassa, 20 kilometrin päässä Helsingin keskustasta.

imageSuomalaiset halusivat onnistuneilla kisajärjestelyillä ja vieraanvaraisuudellaan näyttää koko maailmalle, että maa ja sen asukkaat ovat selvinneet sodasta ja että Suomi on yhä olemassa vapaana maana. Onnistuneilla kisoilla oli henkisesti suuri merkitys suomalaisille.