1920 - 1939

Töölö, Vallila, Käpylä ja Torkkelinmäki rakennetaan. Puutalot väistyvät keskustasta ja Kalliosta.

imagePaljon, nopeasti, tehokkaasti!

Helsinki oli 1920-luvulla Suomen ainoa suurkaupunki. Vuonna 1920 asukkaita oli yli 152 000. Kirkkaat mainosvalot säihkyivät, unelmoitiin pilvenpiirtäjistä. Kuten muuallakin Euroopassa operetit ja jazz olivat nousussa. Uudet liikenne- ja tiedotusvälineet laajensivat ihmisten maailmankuvaa. Auto, radio ja elokuvat loivat uuden teknistyneen arkipäivän.

Uudenlainen asuntopolitiikka johti tehokkaaseen rakentamiseen, teolliseen sarjatuotantoon ja standardeihin. Suuria yhtenäisiä asuntoalueita rakennettiin Töölöön, Vallilaan ja Käpylään.

Kapeat lamellitalot mahdollistivat asuntojen valoisuuden, ilmavuuden ja läpituuletuksen. Pihat olivat ympäristöön sopeutettuja ja turvallisia.

Suomessa alkoi 1920-luvulla elinkeinorakenteen muutos väestön siirtyessä maatalouden piiristä asutuskeskusten tehtaisiin ja palveluammatteihin. Helsinkiin muutettiin taloudellisen nousukauden synnyttämien työpaikkojen perässä.

imageSuurkaupungin tarpeet, muun muassa liikenne, kauppa, toimistot ja monet palvelusalat, loivat uudenlaisen naistyövoiman tarpeen. Myös naisten koulutuksen yleistyminen toi naisia työelämään ja uusiin ammatteihin. Helsinkiin muuttaneista 60 % oli naisia.